BlogLidarScanarea LiDAR in exploarea miniera de suprafata

septembrie 22, 2020
https://www.dronezone.ro/wp-content/uploads/2020/09/copper_mine_extraction-1280x853.jpg

Exploatarea miniera este un proces de extragere a metalelor si mineralelor valoroase din pamant.

Din nefericire, exploatarea miniera este principala cauza a defrisarilor, substantele chimice utilizate in exploatare afecteaza solul si atunci cand este deversat in corpurile de apa contamineaza apa. In plus, poluarea din procesul minier afecteaza si sanatatea umana.

De aceea, devine necesara cartografierea zonei miniere si monitorizarea zonei de excavare, inainte si dupa exploatare. Nu numai ca va va tine la curent cu activitatea curenta, dar va ajuta si la monitorizarea schimbarilor care au loc in mediu. Acest lucru va ajuta la crearea de reglementari care vor reduce impactul mineritului intr-o masura considerabila.

 

Exploatarea miniera de suprafata

Metoda traditionala, fotogrammetrie sau scanare laser?

Metoda traditionala de creare a hartilor topografice consuma mult timp si este posibil sa nu fie suficient de precisa. Pentru a obtine datele mai rapid, multe companii miniere apeleaza la fotogrammetrie insa si aceasta varianta are limitarile ei. Mai exact, calitatea si precizia datelor pot fi afectate de factori precum luminozitatea slaba si vegetatia densa.

Prin urmare, in ultimii ani se foloseste tehnologia de scanare cu laser. Scanarea cu laser este o tehnologie de teledetectie care utilizeaza fascicule laser pentru a masura pozitia suprafetei sau a subiectului vizat. Aceasta tehnica ofera milioane de puncte 3D precise (precizie la nivel de mm) cu densitate mare. Scanarea cu laser poate fi terestra, mobila sau aeriana. Tehnicile de scanare cu laser terestru sunt utilizate in studiile topografice datorita acuratetei ridicate, rapiditatii in procesul de colectare al datelor din teren si pentru ca fasciculul laser poate penetra vegetatia. Scanarea cu laser este utilizata pentru a genera un nor de puncte. Prin procesarea norului de puncte, se creaza un model de suprafata 3D al zonei miniere.

 

Avantajul serviciilor oferite de Dronezone constau in faptul ca putem opera pe toate cele 3 platforme ale tehnologiei LiDAR:

  • Terestru
  • Mobil
  • Aerian (platforma UAV)

pentru a oferi solutii si servicii optimizate pentru studii topografice si industrii GIS.

Datele 3D generate pentru scanarea cu laser sunt utile pentru a sustine o gama variata de activitati miniere, cum ar fi:

– Explorarea si evaluarea resurselor

– Proiectarea si constructia instalatiei si infrastructurii miniere

– Determinarea volumului corpului minereului, gropii si golurilor pentru planificarea minelor

– Determinarea periodica a volumelor de suprafata pentru groapa, banca, pre-strip si spoil pentru auditul platilor catre contractorii de lucrari de terasament

– Determinarea periodica a volumelor de stocuri in scopuri de inventar si contabilitate

– Planificarea mediului, monitorizarea si raportarea operatiunii miniere si a regiunii invecinate.