Inspectia liniilor de inalta tensiune

octombrie 2, 2020

Sistemul de scanare laser mobil in inspectia liniilor de inalta tensiune

 

Inspectia de rutina a liniilor de transport al energiei este esentiala pentru asigurarea distributiei neintrerupte a energiei electrice. Metodele traditionale de inspectie la sol, care implica echipe de topografi, consuma mult timp si resurse. Metodele pentru calcularea distantei dintre inclinarea firului de transmisie si copac implica adesea echipamente grele, cum ar fi tije de masurare a inaltimii si teodoliti. Acesta este un volum mare de munca pentru echipa din teren care poate intalni zone greu accesibile.

Recent, furnizorii de servicii energetice s-au indreptat spre cer pentru a-si desfasura masuratorile si analiza. Tehnologia UAV larg automatizata, echipata cu hardware LiDAR, a aparut ca o metoda alternativa eficienta pentru inspectarea coridoarelor energetice.

Un sistem Lidar montat pe drona sau autovehicul, poate capta informatii in timp real, cum ar fi pozitia liniei si vegetatia si poate imbunatati considerabil calitatea inspectiei, mentinand in acelasi timp siguranta personalului.

Modulul Power Line ofera algoritmi de invatare automata pentru clasificarea automata a solului, turnurilor de transmisie, liniilor electrice, cladirilor si vegetatiei. Este posibila simularea influentei variabilitatilor de mediu de-a lungul coridorului. De asemenea, poate detecta o serie de puncte periculoase definite de utilizator, cum ar fi cresterea excesiva a vegetatiei si caderea copacilor, dupa care vor fi incluse intr-un raport de inspectie autogenerat.

 

In urma analizarii norului de puncte cu aplicatii precum Lidar360 – Modulul Power Line, puteti obtine informatii despre:

  • Starea liniilor de inalta tensiune: grosime, bolta firului
  • Starea turnurilor
  • Cresterea copacilor: detectarea punctelor periculoase cauzate de cresterea copacilor. Acestea includ cresterea anuala si rata de crestere (metri / an).
  • Randarea imaginilor atat din fata, cat si din vedere aeriana, atat in latime, cat si in inaltime.
  • Generare raport: raportare si analiza, inclusiv detalii precum ID-ul liniei de alimentare, tensiunea, coordonatele norului de puncte si coordonatele tinta.
  • Caderea copacilor: detectarea locatiei zonei periculoase cauzate de caderea copacilor.
  • Linie electrica transversala: detectarea liniilor electrice care se intersecteaza, care include pragul distantei de siguranta.
  • Apa: detectarea corpurilor de apa, inclusiv distanta de siguranta, pragul de densitate si pragul zonei.
  • Segmentarea arborelui
  • Segmentarea copacilor prin praguri de distantare, inaltimea deasupra solului si dimensiunea tamponului pentru extinderea unei zone tampon in jurul punctelor de pericol grupate.

Utilizatorul poate genera, de asemenea, rapoarte care simuleaza rata de crestere a vegetatiei sau caderea liniei electrice in conditii dificile, cum ar fi vantul puternic, acoperirea ghetii, temperaturile ridicate si caderea copacilor. Acest lucru va permite inspectorilor sa fie constienti de amenintarile viitoare si sa indeplineasca conditiile de siguranta fara variabile neprevazute.