BlogMonitorizare cultura de floarea soarelui

iunie 19, 2019
Testele pentru DZ4H, drona pentru agricultura de precizie, au constat si in realizarea unei misiuni cu senzorul Altum de la MicaSense.

Detalii misiune:
Suprafata
28 ha
Benzi Spectrale
Albastru, verde, rosu, rosu marginal, infrarosu apropiat (NIR), termic
Rezolutie
11 cm/pixel
Cultura
Floarea soarelui
Primul pas a fost stabilirea misiunii pe care drona urma sa o realizeze.
https://www.dronezone.ro/wp-content/uploads/2019/06/ardu-pilot-misiune-19-iunie.jpeg
Cand sunt descarcate imaginile, acestea arata asa:
https://www.dronezone.ro/wp-content/uploads/2019/06/Capture.jpg
Imaginile captate de toate cele 6 benzi, sunt georeferentiate si ortorectificate, astfel simplificand viitoarele analize.
Setul de imagini a fost incarcat in softul Pix4D Fields, unde am generat diverse harti multispectrale.
NDVI
Ortomosaic
SIPI2
Termic
TGI
VARI
BNDVI
GNDVI
LCI
MCARI
NDRE

Ce informatii obtinem din aceste harti?

NDVI & NDRE

NDVI – Index de Vegetație cu Diferență Normalizată – În agricultura de precizie, NDVI este folosit pentru a măsura biomasa. În silvicultură, este folosit pentru a cuantifica indexul sursei forestiere și al zonelor forestiere.

NDRE – Roșu Marginal cu Diferență Normalizată – Index sensibil la conținutul de clorofilă din frunze pe baza efectelor de fundal ale solului. Acest index poate fi formulat când este disponibilă banda de roșu marginal.

SIPI2 & LCI

SIPI2 – Indexul 2 al Pigmentului cu Structură Intensă – Index folosit în zone cu variabilitate ridicată în structura coronamentului (de exemplu, în silvicultură).

LCI – Indexul de Clorofilă al Frunzelor – Index pentru evaluarea conținutului de clorofilă în zone de acoperire completă cu frunze.

TGI & VARI

TGI – Indexul Triunghiular al Culorii Verde – Indexul RGB pentru sensibilitatea clorofilei. Indexul TGI se bazează pe valorile de reflectanță la lungimi de undă vizibile. Este un indicator destul de bun pentru conținutul de clorofilă în zone cu acoperire mare a frunzelor.

VARI – Index Rezistent Atmosferic Vizibil – Index RGB pentru acoperirea cu frunze. Acest index este folosit pentru a estima fracția vegetației într-o imagine cu sensibilitate redusă la efecte atmosferice.

BNDVI & GNDVI

BNDVI – Index de Vegetație cu Diferență Normalizată Albastră – BNDVI este un index fără disponibilitatea spectrului roșu, care folosește culoarea albastră vizibilă, pentru zone sensibile la conținutul de clorofilă.

GNDVI – Index de Vegetație cu Diferență Normalizată Verde – Indexul GNDVI folosește culoarea verde vizibilă în locul culorii roșii vizibile și a culorii roșii marginale. Util pentru măsurarea ratelor de fotosinteză și monitorizarea solicitării plantelor.

MCARI – Absorbția Modificată a Clorofilei în Indexul de Reflectanță – MCARI indică o măsură a profunzimii absorbției clorofilei și este foarte sensibil la variații ale concentrațiilor de clorofilă precum și la variații ale Indexului Zonelor cu Frunze (LAI). Valorile MCARI nu sunt afectate de condițiile de iluminare, reflectanța de fundal de la sol și alte materiale non-fotosintetice observate.

Termic – măsoară variabilitatea potențialului de apă al unui câmp