BlogCE TREBUIE SA STII DESPRE BATERIILE LITIU POLIMER

ianuarie 22, 2020
https://www.dronezone.ro/wp-content/uploads/2020/01/husa-baterie-lipo-1.jpg
baterie litiu polimer
Bateriile LiPo sunt, in general, mai sigure si mai ecologice decat alte baterii pentru R/C, cum ar fi NiCd si NiMH. Bateriile LiPo au devenit cele mai obisnuite baterii R/C de inalta performanta si sunt utilizate in masinile R/C, barci, avioane, multirotoare si multe altele. Cu toate acestea, daca sunt incarcate, descarcate, depozitate, intretinute sau manipulate necorespunzator, pot deveni extrem de periculoase.

Achizitie – Incarcare – Descarcare

Evitati sa cumparati baterii LiPo folosite. Nu stii niciodata ce a facut proprietarul anterior cu acestea si ar putea fi deja deteriorate. „Baterie Lipo ca noua, utilizata o singura data ” este de obicei o inselatorie si trebuie evitata.

Nu incarcati, descarcati, utilizati si nu depozitati o baterie LiPo deteriorata sau umflata. Urmati imediat protocoalele adecvate de eliminare a deseurilor.

Utilizati intotdeauna un incarcator / descarcator corespunzator pentru baterii LiPo atunci cand incarcati si descarcati bateriile. Este crucial ca toate celulele dintr-o baterie LiPo sa mentina in acelasi timp aceeasi tensiune pe toate celulele. Daca tensiunile din celule deviaza prea mult unele de altele (5mV ~ 10Mv), bateria poate deveni instabila si periculoasa. (Cu exceptia cazului in care este un LiPo de o singura celula, caz in care nu trebuie sa va faceti griji pentru echilibrul celular).

Nu lasati niciodata bateriile LiPo sa se incarce fara supraveghere. Daca o baterie incepe sa se umfle, sa scoata fum sau sa arda, trebuie sa fiti capabil sa gestionati imediat situatia. 5 minute in care bateria nu este supravegheata, pot duce la un dezastru.

Nu supraincarcati niciodata o baterie LiPo. In mod obisnuit, o incarcare completa este de 4,2 V pe celula. Incarcatorul oferit de Dronezone, opreste automat alimentarea cand se atinge acest prag.

Nu incarcati niciodata o baterie care este inca incalzita de la utilizare si niciodata nu folositi o baterie care este inca incalzita din cauza procesului de incarcare.
husa baterie lipo 1

Cum putem evita riscurile

Folositi intotdeauna o punga de siguranta LiPo de protectie impotriva incendiilor, o cutie metalica sau un alt recipient rezistent la incendiu atunci cand incarcati, descarcati sau depozitati bateriile LiPo. In timp ce incendiile LiPo sunt rare, acestea se pot intampla incredibil de repede si pot face multe pagube. Este suficient un scurtcircuit intern pentru a opri bateria. Nu exista nicio modalitate de a prezice cand se va intampla. In general se intampla cand bateriile sunt supraincarcate sau in timp ce sunt descarcate intr-o maniera necorespunzatoare, dar se poate intampla cu orice LiPo in orice moment. Nu depozitati in punga speciala, o capacitate mai mare decat cea mentionata de producator, respectati intotdeauna recomandarile producatorului pe pungile LiPo pentru cati mAh puteti depozita in siguranta. Mereu merita sa investesti intr-o punga LiPo sau cutie rezistenta la incendii (sub 10 USD) pentru a evita un potential eveniment neplacut sau un dezastru.

Nu folositi cutia de transport pentru depozitarea LiPo pe termen lung. Spuma si plasticul in aceste cazuri pot ajuta la raspandirea unui foc cauzat de o baterie LiPo. Utilizati intotdeauna un recipient pentru protectia impotriva incendiilor, cum ar fi o cutie speciala metalica sau o protectie antifoc sigura pentru depozitare.

Depozitati intotdeauna bateriile LiPo la temperatura camerei. Nu le depozitati intr-un garaj fierbinte sau intr-un frigider rece. Chiar daca o baterie rece are o reactie chimica mai mica care poate prelungi durata de viata, scoaterea bateriei dintr-un frigider rece poate provoca condensarea in interiorul bateriei, ceea ce poate fi foarte periculos.

Un foc LiPo este un incendiu chimic. Mentineti intotdeauna un extinctor de clasa D in apropierea zonei de incarcare / descarcare si depozitare a bateriei. Spatiul de incarcare / descarcare si depozitare a bateriei nu trebuie sa contina materiale care ar putea lua foc usor, cum ar fi mese de lemn, covoare sau recipiente de benzina. Suprafata ideala pentru incarcarea si stocarea bateriilor LiPo este betonul sau ceramica.
husa baterie lipo 3

Recomandari

In timpul utilizarii pe platforme UAV, o baterie LiPo nu trebuie sa atinga valori sub 3,5 V per celula. Cand este depozitata, bateria trebuie sa aiba valori intre 3,6-3,7 V per celula.

Nu lasati niciodata bateriile LiPo sa stea incarcate timp de mai mult de 2-3 zile. Daca pana in a treia zi iti dai seama ca nu vei folosi bateria, trebuie sa descarci bateria pana la 3.6v-3.7v per celula pentru o stocare sigura pana cand vei decide sa o folosesti din nou.

Bateriile LiPo nu functioneaza bine pe vreme rece. Cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat timpul de utilizare este mai scurt, datorita incetinirii activitatii chimice din baterie. Daca sunt temperaturi sub -10C, utilizarea bateriilor LiPo nu este deloc recomandata. Bateria dvs. ar putea cauza defectiuni aparatului R/C, fara avertismente.

In functie de modul in care sunt utilizate, majoritatea bateriilor LiPo au o durata de viata de cel mult 300 de cicluri de incarcare. Lasandu-le in preajma cu o incarcare completa sau descarcate complet tot timpul sau expunandu-le la temperaturi ridicate, durata de viata se reduce dramatic.

In cazul calatoriilor cu avionul, este obligatoriu sa verificati legea in vigoare referitoare la transportul bateriilor LiPo pe cale aeriana.

husa baterie lipo 2
Acest articol are la baza articolul realizat de Jessika Farrar (http://thedronegirl.com/2015/02/07/lipo-battery/) si este tradus si adaptat de Dronezone.