Uncategorized @roDrona – suport in misiunile salvamontistilor

februarie 20, 2019

Pe parcursul anilor, dedicatii salvatori montani si curajosii voluntari au folosit tehnicile invatate si experienta acumulata pentru a veni in ajutorul persoanelor aflate in impas.

O evaluare corecta a riscurilor este foarte importanta pentru succesul misiunilor de salvare insa nu este intotdeauna posibila. Informatii vagi, temperaturi extreme, zone aflate sub cod ridicat de producere a avalanselor sau lipsa luminii sunt cativa factori ce ingreuneaza procesul.

Tot mai multe tari, printre care si Romania, au inteles potentialul dronelor in situatii de risc maxim.

Cum pot ajuta dronele in astfel de situatii?

  • Localizarea mai rapida a victimelor, fara a pune in pericol salvatorii

Dronele sunt echipate cu un modul integrat GPS. Astfel, pot inregistra locatia exacta a persoanelor cautate, in momentul gasirii lor. Pentru a grabi procesul de identificare sau in conditii de lumina redusa/lipsa luminii, se pot folosi camera termice (FLIR).

  • Transportul anumitor echipamente de salvare sau medicale

In functie de caracteristici, dronele pot ridica pana la 10 kg. Astfel, ofera o solutie rapida de transport a alimentelor, medicamentelor sau echipamentelor de prim ajutor.

  • Cartarea zonelor necunoscute sau care au suferit modificari

Exista situatii in care anumite zone sunt mai putin cunoscute sau au suferit modificari in urma unor fenomene naturale (avalansa, viituri, cutremure etc.). Hartile topografice pot ajuta in analiza tuturor factorilor de risc si ofera un avantaj atunci cand timpul este scurt si deciziile trebuie luate.